Joroches yucatecos

Joroches yucatecos

Hey everyone, I hope you are having an incredible day today. Today, we're going to prepare a distinctive dish, Joroches yucatecos. It is one of my favorites. For mine, I am going to make it a bit unique. This will be really delicious.

Joroches yucatecos is one of the most popular of recent trending meals in the world. It is enjoyed by millions every day. It's simple, it is fast, it tastes yummy. Joroches yucatecos is something that I've loved my whole life. They are nice and they look fantastic.

Many things affect the quality of taste from Joroches yucatecos, starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare Joroches yucatecos delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.

As for the number of servings that can be served to make Joroches yucatecos is n. So make sure this portion is enough to serve for yourself and your beloved family.

Just in addition, the time it takes to cook Joroches yucatecos estimated approx 2 horas más el remojo de los frijoles.

To get started with this recipe, we must prepare a few ingredients. You can have Joroches yucatecos using 13 ingredients and 7 steps. Here is how you can achieve it.

Esta es una receta que seguramente no la encontrarán en ningún restaurante pues es una receta totalmente casera en la que encontramos huellas de un pasado prehispánico totalmente Maya.
Aunque es una receta que ya había publicado quise con esta receta participar en la convocatoria de Berenice porque considero que reúne todo lo que se requiere para ser un digno representante de la gastronomía Yucateca.
Me encantaría si me dejas un comentario.

Hay que hacerla en varios pasos.

#MirecetarioMx.

Ingredients and spices that need to be Get to make Joroches yucatecos:

  1. c/n frijol negro
  2. 1 cebolla
  3. 2 dientes ajo
  4. 1 rama epazote
  5. 3 ctas. consomé en polvo
  6. c/n aceite de oliva (antes se usaba manteca de cerdo)
  7. 2 chiles habaneros
  8. c/n flores de calabaza (o carne molida o pescado)
  9. 1/2 kg. masa
  10. al gusto sal
  11. 4-5 jitomates
  12. al gusto cilantro
  13. c/n queso fresco rallado

Steps to make to make Joroches yucatecos

  1. Necesitamos remojar el frijol negro y al día siguiente lo ponemos a cocer en la olla express con un pedazo de cebolla, un diente de ajo, una rama de epazote y dos o 3 cucharaditas de consomé en polvo.
    Una vez cocido podemos proceder con el guiso.
    En la licuadora molemos los frijoles y los colamos en una cacerola y los ponemos a hervir a fuego suave.
  2. Les ponemos un chorrito de aceite de oliva (antiguamente le ponían manteca de cerdo lo cuál es impensable en estos días) y un chile habanero cortado por la mitad y dejamos que hierva suavemente.
    Preparamos el relleno, pueden ser flores de calabaza guisadas con cebolla, epazote y sal o bien picadillo de carne o pescado guisado con jitomate y cebolla.
    Necesitamos medio kilo de masa y le ponemos un poco de aceite de oliva (antes se les ponía manteca de cerdo) y sal.
  3. Vamos formando los JOROCHES, estos se preparan haciendo una tortillita no muy delgada con la masa, se le pone a cada una una cucharadita del relleno y vamos doblando los bordes hacia el centro para formar los JOROCHES, deben quedar como bolitas, cada una de estas se llama Joroch' que es precisamente una bola de masa en forma de cono que se pone a cocer en caldo de frijol.
  4. En un sartén tipo wok ponemos bastante aceite y ahí vamos friendo cada una de ellas, alrededor de un minuto por cada lado.
  5. Preparamos una salsa de CHILTOMATE, hervimos o asamos 4 o 5 jitomates con un pedazo de cebolla y un diente de ajo, los pelamos y licuamos todo con una rama de cilantro, la vaciamos en una cacerola sazonamos con consomé en polvo o sal y les ponemos un chile habanero cortado por la mitad para que hierva un rato, si lo prefieren pueden asar el chile habanero y molerlo, pero de esa forma es demasiado picante.
  6. En nuestra cacerola donde tenemos los frijoles colados vamos poniendo los JOROCHES que tenemos listos y los dejamos hervir a fuego suave alrededor de una hora.
  7. Los servimos en el plato con un poco de CHILTOMATE por encima y un poco de queso rallado. Son deliciosos!!!!!

As your experience and also self-confidence expands, you will locate that you have extra all-natural control over your diet as well as adapt your diet to your personal tastes over time. Whether you want to serve a dish that makes use of less or more ingredients or is a bit essentially hot, you can make basic changes to achieve this objective. Simply put, begin making your dishes in a timely manner. When it comes to fundamental cooking abilities for newbies you don't need to learn them yet just if you understand some easy food preparation techniques.

This isn't a complete guide to quick and also simple lunch recipes but its excellent something to chew on. With any luck this will certainly obtain your innovative juices streaming so you can prepare scrumptious meals for your family without doing way too many heavy meals on your journey.

So that's going to wrap this up with this special food Steps to Prepare Speedy Joroches yucatecos. Thanks so much for your time. I am confident that you will make this at home. There is gonna be more interesting food at home recipes coming up. Remember to bookmark this page on your browser, and share it to your loved ones, friends and colleague. Thank you for reading. Go on get cooking!

Comments

Popular posts from this blog

Bistec en pasilla con papas y nopales

Pan de elote

Pechugas al horno rellenas con guarnición de setas